BLOG - Cheltenham od "GreenHorse"

8. března 2023 11:31

Ahoj,

řekněme, že je to nedostatek prostoru pro systematickou práci, který mě přivádí s dostihovými blogy sem. Léta jsem působil na Kolemdvou.cz, poslední 3 roky na Tipsportu, ale pod jinými nicky. Změna režimu na desetidenní a zvýšení minimálního počtu přečtení mě vedla k omezení činnosti, a tak jsem uvítal „inzerát“ Dannyho, se kterým se známe řadu let z K2...

Rovinová sezóna se ještě pořádně nerozběhla, u nás začne až v pátek 7.4., ale na ostrovech vrcholí překážková sezóna čtyřdenním mítinkem v Cheltenhamu, který je považován za překážkové MS světa a je opravdu tím nejlepším, co mohou překážkové dostihy nabídnout. 

My se pyšníme Velkou pardubickou, jako nejtěžším dostihem evropského kontinentu, ale každý, kdo měl možnost srovnání, vidí rozdíl. Více než čtvrtmilionová návštěva za 4 dny, zvláštní vlaky s organizovanými nástupy v Birminghamu a Manchesteru. Týden vyklizené přednádraží v Cheltenhamu s plůtky a dokonale organizovanou kyvadlovou dopravou doubledeckery MHD, početná a neuvěřitelně kvalitní startovní pole, sázkové možnosti. Během mítingu se prosází kolem 500 milionu liber! U nás je stále omílaná Grand National v Aintree, ale to je „jen“ nejsázenější handicap sezóny se 40 účastníky a atraktivními výhrami. Za nejlepšího překážkového koně na ostrovech je ale považován vítěz pátečního Cheltenham Gold Cupu, to je dostih Gr.1 na 5.300 m (v ostrovních mírách 3 míle, 2 furlongy a 70 yardů).

Tradice tohoto dostihového svátku sahá až do roku 1860. Od roku 1912 se koná pravidelně v Cheltenhamu, kam se přesunul z Warwicku. Samotný Zlatý pohár byl založen v roce 1924, tradicí ho předčí Stayers Hurdle – ty se poprvé běžely už v roce 1912. Rozsah dostihového programu postupně narůstal a od roku 2005 je už festival čtyřdenní a přináší 28 dostihů. V uplynulém roce byla snaha prodloužit National Hunt Festival o pátý den, ale právě z důvodu obavy o snížení kvality a počtu startujících neprošla, i když finančně by to bylo výnosné. I takhle se za 4 dny na závodišti celkem nasčítá přes čtvrt milionu návštěvníků.

Píšu překážkové MS, ale ve skutečnosti je to jen souboj Velká Británie – Irsko, který je velmi prestižní a jehož vítěz získává Prestbury cup, areál závodiště je totiž v Prestbury parku.  V posledních letech tahají domácí za kratší konec a rok 2021 skončil triumfem Irů v poměru 23:5. Irové byli favority v kurzu 1,27 a výhry se vyplácely již po čtvrtku! V tomto roce se stala první ženou, která vyhrála festivalový šampionát (Ruby Walsh Trophy) v jeho stoleté historii mezi žokeji Rachael Blackmore. Bohužel to bylo při covidu, takže bez diváků. Kromě toho vyhrála o necelý měsíc pozdějijako první i Velkou národní v Aintree a získala mezi jinými prestižní ocenění BBC World Sport Star 2021 nebo irskou cenu RTE Sport - Sportovec roku 2021. Stejná žena byla i první ženou která vyhrála i Gold cup. To se stalo o rok později, v roce 2022. Musím se přiznat, že při jejím hodnocení nezůstávám zcela objektivní. Uprostřed Festivalu 2021 se totiž narodil můj vnuk a jeho matka se jmenuje Rachel. :-)    

U žokejů došlo v posledních letech ke generační výměně. Dlouholeté kariéry ukončilo kvarteto Tony McCoy, Ruby Walsh, Barry Geraghty a Davy Russell. Posledně jmenovaný sice ukončil v listopadu kariéru, ale dočasně se vrátil, protože jeho nástupce Jack Kennedy si ošklivě zlomil nohu a pravděpodobně Cheltenham nestihne. Jack Kennedy vyhrál r.2021 Gold Cup jako nejmladší jezdec od roku 1926.

Na rozdíl od jezdců zůstávají trenéři prakticky beze změny. Irské nájezdníky povede trenérské trio Willie Mullins (první žokej Paul Townend), Gordon Elliott (Davy Russell) a Henry de Bromhead (Rachael Blackmore).  Anglické trenéry reprezentují jména jako Nicky Henderson, Nicholls, Jonjo O‘Neill, Dan Skelton, Venetia Williams Donald McCain, Philip Hobbs  a další. Nejsou to ale tak početné stáje jako v Irsku, například té Mullinsově se přezdívá Mullins Army a je to celý klan, ve kterém jsou bratři, synové, synovci atd. Patrick Mullins, startující v poslední Velké pardubické je Willieho syn.

Skoro všechny dostihy mítinku mají status grupových dostihů, ty největší jsou samozřejmě Gr.1. Vrcholem prvního dne jsou Champion Hurdle, kde obhajuje vítězství fenomenální Honeysuckle s Rachael Blackmore, která ale na přelomu roku poprvé v kariéře prohrála. Jejím vyzyvatelem by měl být především Constitution Hill, loňský vítěz proutěnek nováčků o 22 délek v rekordu dráhy. Druhý den se běhá Queen Mother Chase a jediný kros mítinku, v němž vyhrál i francouzský Urgent de Gregaine (druhý z Velké pardubické 2017). Ten, je zde brán jako atrakce a je jedním ze 4 dostihů mítinku, nemající ani status listed. Co je ale na něm pro návštěvníka z Čech úchvatné, to je publikum. Ke speciální dráze uvnitř areálu napochoduje možná 5 tisíc diváků, ukázněně se rozestaví kolem překážek a po dostihu stejně ukázněně odejde! Ve čtvrtek jsou jedničkové Stayers Hurdle a vrcholem závěrečného dne a celého mítinku je Zlatý pohár.  

Sázkové predikce jsou velmi problematické, na ostrovech jsou velmi oblíbené sázky ante post. To jsou dlouhodobé sázky a prakticky den po ukončení festivalu je možné sázet na příští ročník. Loni se to stalo hned po výše zmiňovaném úterku u Constitution Hill. Druhým problémem je to, že britský systém přihlášek umožňuje hlásit jednoho koně do více dostihů nejen na festivalu, ale i stejného dne a majitel s trenérem se rozhodují na poslední chvíli podle konkurence a stavu dráhy vlivem počasí.

Sázkové možnosti, druhy a výše výher jsou pro našince něco nepředstavitelného. Dostihové sázení je pro Iry a Brity vrcholem všeho a v různých poolech, což jsou sázky na vítěze nebo umístěné koně v například šesti dostizích dostihového dne, jsou statisíce liber. 

Na ostrovech je prakticky oddělený překážkový chov. V něm působí tzv. National Hunt plemeníci, což jsou v neprosté většině špičkoví rovinoví koně, ale vytrvalci a spíše pozdnější koně. Rovinové dostihy jsou o ranosti a rychlosti. Sprinteři běhají častěji a rychleji se točí peníze. V rodokmenech překážkových vítězů se objevují v posledních letech jména Milan, Presentong, Oscar nebo Flemensfirth a čím dál více se prosazují němečtí plemeníci jako Monsun nebo Sholokhov. V německu překážkové dostihy především díky ochráncům skončily.

V dostizích nováčků se často objevují šestiletí i starší koně. Klasickým případem je  třeba Fulmine Vega (*6.3.2017), favorit úvodního dostihu mítinku v kurzu 3:1. To je náš kurz. Ostrovní kurzy jsou z našeho pohledu sníženy o 1. Na ostrovech se počítá jen zisk, takže se můžete setkat s kurzem i menším než 1. Před rokem zde vyhrál bumper kategorie Gr.1, té nejvyšší. To je vytrvalecký rovinový dostih pro koně připravované na skoky. Skákat začal až na podzim, na ostrovech je překážková sezóna v období říjen – duben. 

Tento kůň je už od narození sledován a jsou od něho očekávány velké věci. Jeho matkou je totiž fenomenální Quevega, cheltenhamská vítězka v letech 2009 – 2014 v řadě!! Před měsícem utrpěl na blátě svoji jedinou životní porážku, a tak je možné, že se objeví až na startu prvního středečního dostihu, kde je až čtvrtým favoritem s naším kurzem 5 (v Británii 4). Podobným případem je zmiňovaná Honeysuckle, ta na měkku rovněž poprvé prohrála a tak je dost pravděpodobné, že se neutká s vysoce favorizovaným Constitution Hill který má britský kurz 1/3 (u nás 1,33) zatímco klisna nabízená proti němu v úterních Champion Hurdle 14:1 dá asi o 40 minut později přednost Mares Hurdle  , kde je mezi klisnami favorizována 2:1 (po našem 3). 

Dlouhodobé sázky jsou ale u nás v dostizích něco prakticky neznámého a tak tady dostanete v podstatě na poslední chvíli kopii ostrovní nabídky. Bohužel na rozdíl od ostrovů bez jakýchkoli dalších informací. Neznáte trenéra, jezdce, věk ani dosavadní kariéru koně, kategorii a délku dostihu, nesenou hmotnost v dostihu ani původ koně. Bez těchto informací může „zodpovědně“ sázet jen naprostý bloud nebo gambler. Proto hledáme informace především na Racing Post nebo zprostředkovaně na Tipařově palci, facebooku a podobně. Informovanost sázejících na závodišti je s naší nesrovnatelná, na velkoplošných obrazovkách vidíte cestu největších favoritů sezónou několik hodin před prvním dostihem. Sedíte ve stanu u piva, po stranách občerstvení na bocích obrazovky na stole stostránkový Racing Post pro všechna závodiště toho dne. Časy dostihů jsou na nich koordinované, takže si můžete vsadit i na ně a uvidíte je!

Každému, kdo Cheltenham dosud neviděl, ho mohu jen doporučit. Přenos na nějakém placeném kanálu bude samozřejmě lepší než stream na stránkách sázkovek, kde vidíte jen vlastní dostih, a i ten může být pro kolizi s jinou zemí jen na polovině obrazovky. Ale ten moment, kdy se dole po kopcem seřadí i 10 koní a rozdají si to kdo s koho, ten stojí za to. Atmosféra je přímo elektruizující a vidíte, že ti koně do toho dávají všechno. Za cílem skoro zastaví a k plotu asi 100 m za cíle ani nedojdou. Nesrovnatelné s hrdiny Velké pardubické, kteří se zastaví někdy až za lesíkem. 

Vidět Cheltenham stojí za to!