BLOG - Sezóna 2023 od "GreenHorse"

5. dubna 2023 02:39

Domácí dostihová sezóna se otevírá na Velký pátek – objevíme poklad?

Na Velký pátek, t.j. 7. dubna začíná letošní domácí sezóna.  Nepamatuji si, že by se někde v tento den konaly dostihy, ale všechno musí být jednou poprvé. Letošní sezóna bude jiná, je to už tím, že přichází po netradiční zimě, ve které ukončil svoji činnost největší domácí chovatel, hřebčín Napajedla s tradicí od roku 1886. Zrodila se iniciativa pro jeho záchranu, ale obávám se, že pozdě. V červnu by mělo proběhnout schválení územního plánu a pokud zastupitelstvo rozhodne o jeho změně, měly by na pastvinách nad hřebčínem vyrůst bytovky. 

Stát, stejně jako Jockey club selhal a trh všechno nevyřešil nebo ano?

Letošní sezóna bude dlouhá ale „řídká“. Měla obsahovat jen 48 dostihových dnů. Poprvé v historii klesl jejich počet pod 50, což je minimální počet dní uvedený ve smlouvě s hlavním partnerem JC ČR, Tipsportem. Navíc už došlo k prvnímu škrtu v termínové listině a nebude se konat úvodní překážkový mítink sezóny, plánovaný na Pondělí velikonoční do Koles. Důvodem zrušení je stav dráhy, ale do 7 dostihů bylo hlášeno jen 37 koní. Poslední dostihový den je naplánován na 15. listopad do Pardubic, na což může mít vliv samozřejmě počasí.

Vrcholy sezóny jsou tradičně klasické dostihy pro tříletý ročník, Jsou to Jarni cena klisen – 6.5. Most, Velká jarní cena – 14.5. Chuchle, České derby – 25.6. Chuchle, Oaks - 6.8. Karlovy Vary a St.Leger – 3.9. Chuchle. Už loni vypadl nejbohatší mítink roku zářijový EJC (Evropský pohár žokejů), který nepořádal JC. Vrcholem překážkové sezóny a pro většinu lidí celého roku je samozřejmě Velká pardubická, která se letos bude konat 8.10., u ní dochází ke změně systému kvalifikací. Ta červnová (druhá ze čtyř) je zkrácena na 5200 m a má milionovou dotaci, cílem je přilákat zahraniční účastníky. 

Na rozdíl od naprosté většiny zemí, kde jsou základem všeho rovinové dostihy jako chovatelské zkoušky anglického plnokrevníka je u nás známější a populárnější vítěz Velké pardubické, ať už se jedná o koně, jezdce či trenér. Proto každý u nás zná Josefa Váňu, ale ve světě bude momentálně souvislosti s českými dostihy Bauyrzhan Murzabayev.  Tento 30-letý Kazach u nás začínal pod vedením trenéra Šavujeva a po zisku českého šampionátu se přesunul do Německa, kde se stal opakovaně šampiónem. Tuto zimu zářil i v Japonsku a pro letošní sezónu se stal stájovou jedničkou u francouzského trenérského šampióna André Fabreho  S jeho svěřencem Pensee Du Jour vyhrál 1.4. dostih Gr.3 a je to vážný kandidát  derby.

Ne, že by se konec Napajedel projevoval náhle, je to dlouhodobý proces stejně jako v průmyslu. Zahraniční firmy (chovy) postupně ovládají náš trh a domácí výrobky (odchovanci) mu nejsou schopni konkurovat. Ať už kvalitou, a zejména raností. Zimy v našich podmínkách znamenají zpoždění ve vývoji proti celý rok zeleným pastvinám na březích omývaných Golfským proudem. Musíme si uvědomit, že koně většiny plemen fyzicky dospívají v 6 letech a u anglického plnokrevníka jsou nejdůležitější výsledky tříletého ročníku. Stejně tak se stále zkracují délky dostihů a stále více se prosazují sprinteři. Největší chovatel historie Federice Tesio tvrdil před necelými sto lety, že jsou jedem v chovu. Ale dostihový průmysl vyžaduje, aby se peníze točily.  Druhým důvodem této „nadprodukce“ koní se skvělými původy je zúžení špičky plemeníků. Největší plemeník druhé poloviny minulého století Northern Dancer, měl ročně k dispozici 40 klisen a majitelé tedy mívali 40 podílů. Dnes připouštějí nejlepší hřebci na obou polokoulích nebo za nim klisny létají a mají ročně i 300 potomků!

 

Důsledkem toho jsou i startovní listiny úvodního letošního dostihového dne. Z 89 startujících je jich jen 25 z domácího chovu a to ještě plných 15 z nich startuje v dostizích IV. kategorie, což je ta nejnižší (občas, zejména na provinčních závodištích se běhá i V.)  Ve dvou hlavních dostizích I. kategorie, jsou z 19 startujících jen 3 koně se suffixem CZ.  

Tím se dostávám k sázení a hlavním bodům programu. Proti předcházejícím letů dochází k částečné redukci dostihových dnů v Chuchli většinou na 2 dostihové dny měsíčně, a tak se v úvodním dni představí koně ve dvou jedničkových dostizích.

Jedenáct sprinterů se utká v již 96. ročníku tradičního Gomba handicapu na 1200 m. Rozdíl nesené hmotnosti 12,5 kg vyrovnává rozdíly ve výkonnosti, a tak jsou i poměrně vyrovnané kurzy. Chuchelská dráha má obvod 2200 m a tak se startuje prakticky na konci protilehlé rovinky a nízká startovní čísla jsou výhodou. Letos na ně měli štěstí dva z trojice nejvíce zatížených koní LAILAHO 57 kg / kurz 8,5 a CAUCASIAN 58 / 5,5. Nejvíce zatížený WORH CHOICE 61 / 7 má box č.11, ale trenérka o něj žádala. Je to kůň, který nerad stojí v boxech, a tak bude zaváděn jako poslední.  Nejméně zatížená v dostihu je KATHY AMES s 48,5 kg / 27 v boxu č.4. V jejím sedle bude Jiřina Andrésová, která se u nás jako první žena v historii stala v loňském roce rovinovou šampiónkou. Vyhrávala především menší dostihy a dosud jí chybí vítězství v dostihu první kategorie. Často to byly právě handicapy a průměrný kurz na její vítězné koně byl 8:1!  S Kathy Ames vyhrála trojku 12:1. Dalšími vpředu očekávanými koňmi jsou MATELLO 52 / 6 a naprostou většinou v zahraničí běhající WESTMINSTER CAT  51 / 8. Ze Slovenska je tu LADY MAZIE 52 / 10, která je však pro mě spíše mílařkou.

1800 m dlouhá Velká dubnová cena má 65. ročník s 8 účastníky. Všichni nesou 58 kg, jen druhý favorit PACE MAN (4) nese 59,5 kg. Favoritkou je 4 letá klisna SHABANA (2,35), slovenská klasická vítězka. Šestiletá výborná ZARIYANNKA (7) je unikátní tím, že své první 4 životní starty absolvovala v covidovém roce 2020 ve 4 klasických dostizích a až v tom čtvrtém (derby) se neumístila, Oaks dokonce vyhrála. Překvapit může Dally Top. Dosud sice nevyhrála, ale byla z 9 startů 7x druhá, dokonce i v JCK. Její matka Dally Hit měla totiž v pěti letech životní sezónu, vyhrála v ní 7x, hlavně EJC Middle a stala se českým koněm roku 2016. I její otec Stormy Jail běhal úspěšně na našich drahách, a tak je jedinou českou odchovankyní v dostihu. V Gombě to jsou LAILAHO a MANOLLA.

Velice zajímavým dostihem bude i zahajovací dostih celé sezóny. Plně obsazených 16 boxů zaplní nováčci, kteří absolvují svůj první životní dostih. Zájem byl takový, že někteří muselůi být ještě škrtnuti. Dají se předpokládat problémy při startu, hned čtveřice koní má zažádáno o nejvyšší startovní číslo. Nováčci jsou většinou atraktivních púvodů a řada z nich je hlášena do klasických dostihů. Ty první jsou již za měsíc, a tak by kandidáti měli něco předvést, aby získali dostatečný handicap. Nikdy jsem je samozřejmě ještě neviděl, ale podle původu a trenérů by mohli vyniknout EDOUARDA FILIPA (8,5), CHARLOTTE DIOR (20), JARDIN MICHELET (20) nebo SHURYAK (6) ale podstatnější bude jak budou vypadat a hlavně, jak se předvedou na dráze. Prvním favoritem je MY LITTLE GIANT (3,5), otec Stormy Mist u něhož jsem nedohledal kariéru a který působil v Rakousku u mě moc důvěry nevzbuzuje. Já asi podvědomě vybíral spíše budoucí vytrvalce. Uvidíme! :-)